09 toukokuuta 2015

m/s Finlandia

Yleistä aluksesta:


Eckerö Line sai uutta tuulta purjeisiinsa hankittuaan Italialaiselta Moby-varustamolta Etelä-Koreassa vuonna 2001 valmistuneen Moby Freedomin. Alukselle tehtiin perusteellinen uudistamistyö ja se seilasi neitsytristeilynsä Helsingistä Tallinaan Eckerön väreissä 31.12.2012. Alus on ainoa Suomen lipun alla ympärivuotisesti liikennöimä matkustaja-autolautta. Aluksella on useita sisaruksia ja yksi niistä on Tallinkin liikenteessä kulkeva m/s Superstar. Tällä hetkellä Finlandia tekee kaksi edestakaista matkaa Helsingistä Tallinnaan päivittäin. Sillä voi tehdä reittimatkoja, päiväristeilyjä ja lyhyitä puoli päivää kestäviä miniristeilyjä.

Hytit:Aluksen hytteihin ei ole omistajan vaihdon yhteydessä tehty muutoksia eli ne ovat alkuperäisessä kunnossa. Laivalta löytyy sisähyttejä, ulkohyttejä ja jokunen luksushytti. Finladia ei tällä hetkellä tee yön yli kestäviä reissuja, joten hytit soveltuvat hyvin päivämatkalaisille. Hytit ovat varsin siistissä kunnossa ja tarjolla on myös hyttejä leveämmällä alavuoteella.

4 hengen sisähytti

4 hengen sisähytti

Edellisen omistajan aikaisia muistoja

4 hengen ulkohytti

4 hengen ulkohytti

Arvosana: (Suurin arvosana = 5 ankkuria) Ravintolat ja kahvilat:

Aikaisemmin Eckerön liikenteessä kulkenut m/s Nordlandia jäi erityisesti mieleeni hyvästä ruoastaan. Finlandia ei tee myöskään pettymystä. Finlandia tarjoilee maukkainta ja laadukkainta ruokaa Helsinki-Tallinna välillä.

Buffet Eckerö sijaitsee kannalle 8 ja siellä kannattaa ehdottomasi nauttia aamiais- lounas- tai illallis-buffet ja samalla nopea matka-aika kulkee kuin siivillä. Valikoima on monipuolinen ja ruoka on maistuvaa. Lounaalla ja illallisella juomat kuuluvat tietysti hintaan.

Buffet Eckerö

Buffet eckerö
Buffet Eckerö
Cafeteria satama sijoittuu kansille 8 ja 9. Sieltä löytyvät perinteiset kahvilan tuotteet. Hinta-laatusuhteeltaan tämä on reitti huomioon ottaen varsain hyvä kahvila. Kannattaa olla varuillaan etenkin laivan lähtiessä ja tultaessa satamaan. Laivan rakenne on sellainen, että perään aiheutuu normaalia voimakkaampi tärinä.  

Cafeteria Satama

Cafeteria Satama


Arvosana:  (Suurin arvosana = 5 ankkuria)Baarit, tanssiravintola, viihde

Aluksen keulassa sijaitsee 2 kerroksinen viihderavintola Nosturi. Ennen Finlandiaksi muutosta ravintola oli itse asiassa 3 kerroksinen, mutta remontissa laivan myymälälle eroteltiin yksi kerros. Nosturi on edelleen iso ravintola ja tiloiltaan erinomainen, mutta valitettavasti Eckerön viihdekonsepti on suunniteltu selkeästi iäkkäämmälle väelle kuin itse olen. Lavalla nähdään päivittäin b-tason tanssimusiikkia soittava trio ja viikonloppuisin lauteille saattaa nousta jopa retro-discon kuningas, DJ Vesku. Nosturin äänentoisto on huono, valioista puhumattakaan. Sen sijaan isoista keula-ikkunoista avautuu Itämeren upeimmat merimaisemat.

Viihderavintola Nosturi

Viihderavintola Nosturi

Alkuillan fiilistelyyn ja juhlahetkeen sopii parhaiten tyylikäs Bar Naissaar. Täällä kannattaa nauttia esimerkiksi lasilliset kuohuviiniä.

 Bar Naissaar

 Bar Naissaar

 Bar Naissaar

Aluksella on kaksi eri pubia, jotka sijaitsevat vierekkäin. Pub Jätkäsaari on rauhallisempi ja olohuonemaisempi. Erikoisoluiden valikoima on hyvä. Pub Telakan puolella esiintyy trubaduurit ja tarjolla on myös esimerkiksi Bingoa. Tammikuussa alukselle rakennettiin myös uusi Bar Paja.

 Pub Jätkäsaari

 Pub Nosturi

Bar Paja
Bar Paja

Erityiskiitosta annan Finlandialle kesälaivana. Ulkokannella on runsaasti tilaa ja asiakaspaikkoja. Entisen uima-altaan päälle on rakennettu oleskelutila, jossa voi ottaa aurinkoa fatboyn päällä.

Ulkokansi

Kokonaisuudessaan voi siis todeta, että Finlandia viihdekonsepti on suunnattu noin 55+ väelle ja ilmeisesti yhtiö on tutkinut asiaa, että näin on kannattavaa. Tästä johtuen 30-kymppisenä viriilinä nuorena miehenä en voi tästä hyvää arvosanaa antaa. Kesäkansi nostattaa arvosanaa ja siinä on toki huomioitu myös se, että alus on tarkoitettu lähinnä suomenlahden ylittämiseen niin että varsinaisia risteilyjä Finlandialla ei tehdä.Arvosana:  (Suurin arvosana = 5 ankkuria)

Ostokset:

Finlandialla on kaksi kauppaa. Parfymeria Bellezza sijaitsee kannella 8. Tarjolla on perinteisesti parfyymejä, kosmetiikkaa ja lisäksi joitakin vaatteita, laukkuja ja kenkiä. Tämä oli minulle pienoinen pettymys sillä miesten tuoksuvalikoima oli ehdottomasti Tallinnan-linjan heikoin.

Eckerö Market sijaitsee sisääntulon vieressä kannella 6. Myymälä on rakennettu samalla kun alus muutettiin Finlandiaksi. Tänne voi olla jopa hitusen vaikeaa löytää kun kaikki muut palvelut sijaitsevat käytännössä kannella 8. Valikoima ja hintataso on reitin huomioon ottaen varsin hyvä ja tässä kohtaa lienee hyvä muistuttaa, että kaikki Finlandialla tehdyt ostokset kerryttävät S-bonusta, joka on ehdottomasti plussaa.


Arvosana:  (Suurin arvosana = 5 ankkuria)
 Palvelu aluksella:

Finlandian ehdottomana kilpailuetuna maittavan ruoan lisäksi on ystävällinen Suomalainen henkilökunta. Palvelu on jokaisella matkalla ollut ystävällistä ja huomaavaista. Ehdottomasti siis Helsinki-Tallinna linjan paras palvelu.

Arvosana:  (Suurin arvosana = 5 ankkuria)Aluksen soveltuvuus reitille:

Alus sopii ehdottoman hyvin reittimatkoihin ja matkoihin jossa haluaa viettää koko päivän Tallinnassa. Päiväristeilytuotteissa Viking XPRS saattaa voittaa Finlandian hiuksen verran sillä, että laivaan voi palata silloin kun haluaa, koska XPRS seisoo koko päivän Tallinnassa. Finlandialla päiväristeilyn lähtöaika on hitusen turhan aikainen eli kello 8.30. Tallinnaan saavutaan kello 11.00 ja takaisin laivaan pääsee vasta 19.00, aikaa maissa oloon jää siis ruhtinaaliset 8 tuntia. Koska Finlandian viihdekonsepti ei oikein sovi nuorempaan makuun, en itse tekisi sillä lyhyttä miniristeilyä. Yön yli kestäviä matkoja ei ole tällä hetkellä edes tarjolla. Kuten aiemmin mainittu, kesäaikaan Finlandia on ykkösvalinta ison aurinkokantensa ansiosta.

Arvosana:  (Suurin arvosana = 5 ankkuria)Loppuyhteenveto:

Eckerö Linen ehdottomat vahvuudet ovat reitin maukkain ruoka ja asiakaspalvelu. Valitsen jatkossa itse nopeaan ylitykseen poikkeuksetta Finlandian. Bilettämään tälle laivalle ei kuitenkaan lähdetä. Tilat on suunniteltu remontin yhteydessä tyylikkäästi. Toisaalta kontrasti vanhojen ja uusien tilojen välillä on melko suuri. Laivan portaikoissa ja hyttikäytävillä aistii, että kyseessä ei ole enää uudenkarhea alus. Erityisesti kesäaikaan kun ulkokannet ovat käytössä, Finlandia on melko miellyttävä vaihtoehto vaikka se olisi lähes täysi. Ihmiset jakautuvat sen verran monen eri tilan välillä, että lopputulos on huomattavasti ruuhkattomampi kuin esimerkiksi Viking XPRS:llä.

Kokonaisarvosana  (Suurin arvosana = 5 ankkuria)1 kommentti:

  1. Lähdimme 21.12.2015 heti aamusta kohti tallinnaa buffetin kautta joka oli ok. Takaisin 22 ja joulu pöytään hytin kautta, aloiteltiin joulu lounasta 18.30 kylmillä eväillä, joista vain katkaravut olivat ok. Kraavilohi surkeaa samoin sienisalaatti ja siltä väliltä, uunissa haudutettu lohi ok. Lämpimät eväät. Kinkkun kypsyys ok mutta täysin mauton(suola puuttui) porkkanat keitetty pahvin paloiksi, liha pullat kuivia mauttomia, järkyttävää, hyvät raakaaineet pilattu. Luulisi AMMATTIKEITTIÖN tietävän mitä tekee. Varasin vielä hytin paluumatkalle että voisi nukahtaa hetkeksi ennen rantautumista, Syöpöttelyn jälkeen tulimme hytille, sukat pois jalasta ja mitä helkuttia, paikka imuroimatta, perunalastut jalkapohjissa ym. No lähetin valituksen kun näin kävi, valiteltiin tapahtunutta ja luvattiin korjata tapahtuneet. No pitäisikö käydä risteilyllä katsomassa että onko muutoksia tapahtunut vai vaihtaa suosiolla toiseen laivaan. Terveisin Lapista tällä kertaa

    VastaaPoista