25 tammikuuta 2021

Viking XPRS - viihdyttävästi ja luotettavasti läpi suomenalahdenViking XPRS valmistui Helsingin Hietalahden telakalta vuonna 2008 palvelemaan Viking Linen Helsinki-Tallinna liikennettä. Matkan varrella aikataulut ja konseptit ovat hioutuneet sitä mukaan, kun myös matkustajamäärät ovat kasvaneet ja nopealtakin merimatkalta osataan vaatia entistä enemmän. Toisille suomenlahden ylitys on välttämätön työmatka kun monelle taas iloinen irtiotto arjesta. Vaikka reitillä on jo tarjolla uudempiakin aluksia, pidän Viking XPRS:ää edelleen hinta-laatusuuhteeltaan parhaimpana vaihtoehtona Helsinki-Tallinna reitillä. Matkustan aluksella useasti ja tässäpä kurkistus aluksen tiloihin ja palveluihin.

Auringonlaskun tunnelmia Helsingissä ja Tallinnassa. 

XPRS juhlaliputettuna 10 vuotisen operoinnin kunniaksi. Katajanokalta Tallinnan A-terminaaliin matka kestää lähdöstä riippuen 2h 15min - 2h 30 min. 
Risteilymatkustajille suosituin matkatyyppi on "päivä Tallinnassa" matka, jossa lähdetään aamupäivällä Helsingistä ja palataan illansuussa takaisin.
Illalla mahdollisuus on tehdä miniristeily ilman maissa käyntiä, jolloin lähdetään illalla, yövytään laivalla ja palataan aamuksi Helsinkiin.
Viikonloppuisin tarjolla on myös lyhyempiä piknik-risteilyjä, joilla ostosten tekeminen on vaivatonta.
Erityisesti poikkeusaikana kannattaa tarkistaa ajankohtaiset aikataulut suoraan varausjärjestelmästä.


Alus on liputettu Viroon ja sen kotisatama on Tallinna.

Aluksen komentosilta.

Viking's Inn pubissa perinteistä pubitunnelmaa. Lähdöstä riippuen myös trubaduuri, karaoke ja tietovisoja. 

Aluksen viihde-elämän keskus on kannen 7 perällä sijaitseva Club X. Yökerho on rakennettu jälkikäteen eli alun perin sitä ei aluksella ollut laisinkaan. Laajennus on ollut kannattava, sillä nyt alus toimii hyvin myös laadukkaana keikkaestradina. 

Club X:n lauteilla on nähty vuosien saatossa paljon kotimaisia huippuartisteja. Kuvissa Evelina vuonna 2020. 
Aluksen kummi Paula Koivuniemi esiintyy XPRS:llä lähes vuosittain ja tunnelma nousee taatusti kattoon.
 
Club X:ssä tarjolla on myös erilaisia visailuja ja muotinäytöksessä päästään tutustumaan Fashion Shopin valikoimaan.

Baaritiskiltä kannattaa matkan aikana testata jokin maittava drinkki. 


Teemaristeilyjä on ollut vuosien varrella tarjolla ysäristä euroviisuihin. Divet Show on tuonut estradille tähtiä niin kotimaasta kuin maailmalta. 

Thommy Fagerlund & Anja Niskanen. Lavalla tunnelmaa on nostattanut myös Ressu Redford.

 
Arttu Wiskari sai yleisön villiksi.

Merimyymälä sijaitsee kannella 7. Tallinnan reitillä shoppaillaan Viron verotuksen mukaisilla hinnoilla. Aluksella on myös erillinen Fashion Shop, jossa pieni valikoima naisten ja miesten muotia. Se sijaitsee infoa vastapäätä samalla kannella. Ennakkotilauksen voi tehdä ennakkoon netistä tai viimeistään aluksen preorder-tiskiltä, joka sijaitsee merimyymälää vastapäätä. 

Aluksen Conference-osasto sijaitsee kannen 7 keulassa. Tarjolla on pienempiä neuvottelutiloja sekä isompi auditorio. Kesällä ja tiettyinä muina sesonkeina, tilaa saatetaan käyttää myös lasten leikkitiloina tai istumasalonkina. 

Aluksen pienoismalli löytyy Conference-osastolta. 

Oma suosikkini aluksen ravintoloista on kannen 8 perällä sijaitseva Ala Carte. Menu vaihtelee kausittain ja palvelu on ystävällistä. Tärkeää kuitenkin huomata, että konsepti on hieman vaatimattomampi kuin Viking Linen ruotsiin suuntautuvien alusten vastaavat ala cartet. 

 
Ala Carten herkkuja vuosien varrelta. 

Kannen 8 perässä on Buffet-ravintola, jossa tarjoillaan lähdöstä riippuen aamiaista, brunssia, lounasta tai illallista. 

Erikoiskahvien ystävien suosikki on buffetin ja ala carten vieressä sijaitseva Robert's Coffee. 

Blue Deli-ravintolassa oma suosikkini on painon mukaan veloitettava kotiruoka. Nälkä lähtee edullisesti. Valikoimassa mm. erilaisia lihoja, lihapullia, lohta ja makkaroita. Aamulla tarjolla aamiaista.

Vuonna 2019 Blue Delin viereen valmistui The Burgers-ravintola, jossa kokit valmistavat tilauksesta ravintolan nimen mukaisesti maukkaita burgereita. 
 


Kaikkia Blue Delin ja The Burgersin ruokia voi nautiskella kannen 8 arcaden paikoilla tai siirtyä keulassa olevaan Red Rose kahvilaan, jossa on kahvilan lisäksi myös lasten leikkitilat. 

Kesäisin ulkokansilla on runsaasti tilaa ja aurinkoisella kelillä on kiva nautiskella virvokkeita meren äärellä. 

Vuonna 2018 juhlistettiin XPRS:n kymmenettä vuotta liikenteessä.

Kaikki aluksen hytit sijaitsevat kannella 6.
Jos risteilyyn haluaa luksusta, kannattaa valita keulassa sijaitseva LYX-hytti, jossa on näkymä suoraan keulaan.
Jääkaapin juomavalikoima kuuluu hytin hintaan.


Näkymä on suoraan keulaan. Kuvan hytti on reunassa oleva isompi LYX-hytti, 6102.


Hytissä on miellyttävä parisänky ja uudistetut peitot, patjat ja tyynyt.

Edullisempi, mutta mukava vaihtoehto on ikkunallinen A-luokan hytti. Vasemmalla A2P-ulkohytti kahdelle hengelle, jossa rajattu merkinäköala ulkokannelle. Oikealle perinteinen neljän hengen A-hytti täydellä merinäköalalla. Myös nämä hytit sijaitsevat kaikki kannella 6.

Kaikki kiva päättyy aikanaan. Kiitos tästä matkasta ja turvallista kotimatkaa käteni osoittamaan suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti