3.5.2015

m/s Gabriella

Yleistä aluksesta:

Viking Linen Gabriella on valmistunut vuonna 1992 alun perin Euroway-varustamon liikenteeseen. Se liikennöin ensimmäiset vuotensa nimellä Frans Suell Ruotsin ja Saksan välisessä liikenteessä. Myöhemmin alus pysähtyi myös Kööpenhaminassa. Euroway-varustamon lopetettua toimintansa, muutettiin aluksen nimeksi Silja Scandinavia ja se siirtyi keväällä 1994 Silja Linen Turku-Tukholma liikenteeseen. Keväällä 1997 alus myytiin Viking Linelle ja se sai nimekseen Gabriella.
Vikingin aikaisemmin samalta telakalta tilaamat m/s Amorella ja m/s Isabella (nykyisin Tallink Isabelle) ovat Gabriellan sisaraluksia. Suunnittelussa on kuitenkin huomioitu se, että aluksen käyttötarkoitus on ollut pidemmillä yöpymistä vaativilla reiteillä. Gabriella erottuu positiivisesti muiden laivojen joukosta sillä, että valittavana on todella monipuolinen määrä erilaisia hieman laadukkaampiakin hyttiluokkia. Lux ja minisviitti-hyttiluokista löytyy omat parvekkeet. 
 

Uudistuksia keväällä 2015

Gabriellan hytit ovat saaneet uudistettua ilmettä kevään 2015 aikana. Uutena hyttiluokkana valikoimaan on tullut B2T.  Nämä hytit sijaitsevat kannella 9. ja ovat aikaisemmin olleet B2L-hyttejä. Sisustus on kauttaaltaan uusittu ja sängyt on nyt varusteltu mukavammilla patjoilla, peitoilla ja tyynyillä.
 
 
Myös LXB-hyttien uudistus on aloitettu ja osa hyteistä kannella 9. on ehditty sisustaa samalla tavalla kuin B2T-hytit.
 

Kuvia vuosien varrelta ja arvostelu:

                                                            m/s Gabriella Helsingissä

                                                                 m/s Gabriella Helsingissä
Hytit:

Aluksen hyttejä on pidetty hyvässä kunnossa vuosien saatossa ja erityisesti monipuolisten luksushyttivaihtoehtojen puolesta suosin itse usein Gabriellaa. Laivasta löytyy perinteisiä A, B ja C-luokan hyttejä, mutta ohessa on kerrottu hieman tarkemmin aluksen laadukkaimmista hyttivaihtoehdoista. Olen matkustanut viime vuosina paljon Helsingistä lähtevillä Tukholman laivoilla, niin Vikingillä kuin Siljalla. Siljan Serenade ja Symphony aluksiin ei ole tehty merkittäviä hyttiuudistuksia kalleimpia luksushyttejä lukuun ottamatta vuosiin. Tämä aiheuttaa sen, että Gabriellalla on kokonaiskuvassa ehdottomasti reitin siisteimmät ja laadukkaimmat hytit. ´
 
B2L/B4L ovat sisähyttejä joissa on parivuode ja TV. Neljän hengen versiossa on myös kaksi erillistä laskettavaa sänkyä. Näissä on mukavasti tilaa ja suosittelen hieman pienemmällä budjetilla matkustaville ehdottomasti näitä perinteisten A tai B-hyttien sijasta. Osaa kannella 9 sijaitsevista B2L-hyteistä on aloitettu kunnostamaan ja ne on muutettu nimelle B2T. Näissä hyteissä sisustusta on moderinsoitu ja muun muassa patjat ja tyynyt on uusittu laadukkaammaksi.
B2L-sisähytti
B2L-sisähytti
B2X hyttiluokka sijaitsee kannella 11 minisviittien ja LUX-hyttien kanssa samalla osastolla. Hytit on rakennettu vuonna 2009 tehdyn telakoinnin yhteydessä. Hytit vastaavat pitkälti B2L-hyttiluokka, mutta lisänä on jääkaappi. Erinomainen vaihtoehto kaksin matkustaville.
B2X-sisähytti
B2X-sisähytti

LXB on perustason luksushytti, joka sijaitsee kannella 7 tai 9. Hytissä on parisänky, merinäköala, TV ja jääkaappi.
 
LXB-hytti
LXB-hytti

LXA on oma suosikkini Gabriellan luksushyteistä erityisesti talviaikaan, kun parvekkeesta ei kovin suurta iloa ole. Nämä hytit sijaitsevat kansien 7 ja 9 keulassa ja niistä on loistava näköala suoraan eteenpäin. Varustelu on sama kuin LXB-hyteissä, mutta hytin koko on suurempi.
 
 
LXA-hytti
LXA-hytti
LXA-hytti

LUX hytti on erinomainen valinta erityisesti kesäaikaan. Hytit sijaitsevat omalla osastollaan kannella 11. Varustelutaso on sama kuin LXA-hyteissä, mutta jokaisessa hytissä on oma parveke. Hytit on modernisoitu vuonna 2009 ja kylpyhuoneet on remontoitu vuonna 2013.  


LUX-hytti

LUX-hytti

LUX-hytti          
LUX-hytti
LUX-hytti
LUX-hytti
SUM-minisviitit ovat suurennettu versio LUX-hyteistä ja sijaitsevat kannella 11. Hyteissä on erillinen olo- ja makuuhuone, joissa molemmissa oma TV. LUX-hytteihin verrattuna neliöitä on enemmän ja myös oma parveke on suurempi
 
Minisviitin (SUM) olohuone
 
 Minisviitti (SUM)
Minisviitti (SUM)

Sviitit sijaitsevat kansien 7 ja 9 keulassa. Nämä ovat aluksen suurimmat hytit ja pitävät sisällään oman olo- ja makuuhuoneensa. Sviiteissä ei kuitenkaan ole omaa parveketta. Mikäli hyttiin haluaa panostaa, suosittelen ehdottomasti erityisesti kesäisin mieluummin minisviitin valitsemista.

Sviitti (SUI)


Sviitti (SUI)

Sviitti (SUI)

Arvosana:
 
Surin arvosana = 5 ankkuria)

Ravintolat ja kahvilat:


Aluksella on 5 erilaista ruokaravintolaa. Suurin osa ravintoloista sijoittuu kannelle 8.
Viking Buffet ei paljon esittelyjä kaipaa. Se sijaitsee kannen 8 keulassa. Lista vaihtelee vuoden aikojen mukaan ja juomat kuuluvat hintaan.
Ellas on oma henkilökohtainen suosikkini. Ravintolaan ei tarvitse varata paikkaa etukäteen. Lista on hyvin perinteikäs valikoima klassisia annoksia. Listalta löytyy perinteiset grillistä valmistuvat ruoat sekä pizzat, pastat ja burgerit. Lista uudistuu muutaman kerran vuodessa.
Food Garden on aluksen Ala Carte-ravintola. Ravintolassa on buffet-tyylinen alkuruoka- ja jälkiruokapöytä josta on aina löytynyt erinomaisia herkkuja. Toki alku- ja jälkiruokia voi valita myös yksittäisinä annoksina listalta. Pääruokavaihtoehdot vaihtelevat sesongin mukaan ja toki valikoimissa on aina perinteisiä klassikkoja. Maittava erikoisaamiainen tarjoillaan Food Gardenissa ja mikäli aamulla jaksaa vain aikaisin herätä, suosittelen sitä ehdottomasti loistavana starttina päivälle.
Sisäänkäynti Food Gardeniin
 
Jäätaideteos Food Gardenissa
 
Tapas & Wine tarjoilee sekä kylmiä- että lämpimiä tapaksia asiaan kuuluvien viinien kera. Tämä ravintola löytyy nykyisin vain Gabriellalta ja Mariellalta. Menu on erilainen kummallakin laivalla. Gabriellalle ehdoton plussa siitä, että lämpimien ruokien valikoima on huomattavasti monipuolisempi kuin Mariellalla. Jos haluaa syödä kevyesti ja hyvin, tämä on ehdoton oma suosikkini.
Tapas & Wine
 
Sky Cafe sijaitsee kansilla 9 ja 10. Tämä on aluksen entinen disco, joka on muutettu monitoimiseksi kahvilaksi. Tarjolla on perinteisiä kahvilaherkkuja ja kesäaikaan suora kulkuyhteys kesäkannelle jossa usein on myös grilli kuumana. Iltaisin täällä lauletaan karaokea ja joskus yöaikaan tila toimii edelleen discona. Gabriellan tilaratkaisuja on muutettu 2000-luvulla ja mielestäni tämä konsepti on suhteellisen epäonnistunut. Kahvilalle pitäisi löytää joku muu paikka ja ottaa tämä upean iso tila jälleen enemmän viihdekäyttöön.

Sky Cafe

Sky Cafe
 
Sky Cafe
 
Sky Cafe
 
Sky Cafe

Arvosana:
 
(Suurin arvosana = 5 ankkuria)
Baarit, tanssiravintola, viihde

Aluksen viihteen sydän on Fun Club. Kaikki tärkeimmät ohjelmanumerot järjestetään täällä. Aluksen entinen disco on muutettu kahvilaksi, jolloin tila toimii nykyisin myös discona n. klo 02.00-03.30 välisenä aikana. Fun Clubia on uusittu kesän ja syksyn aikana niin, että äänentoisto on uusittu ja lavalle on asennettu mm. videoseiniä. Bändit ovat pääpiirteissään aina olleet laadukkaita ja viikonloppuisin on yleensä panostettu vielä kotimaiseen erilliseen bilebändiin. Jos tykkää show-esityksistä, kannattaa ehdottomasti valita Siljan Helsingin-laivat. Vikingillä ei ole nähty enää vuosiin kovin näyttäviä show-numeroita.

Fun Club
 
Fun Club
 
Show esitys Fun Clubissa
 
Show esitys Fun Clubissa
 
Päällystön esittely Fun Clubissa
 
 
Kannalla 8 sijaitsee myös laivan pubi, jolle annan erityiskiitoksen loistavasta olutvalikoimasta ja ystävällisestä palvelusta. Oluita voi ostaa myös kotiin vietäväksi tax free hinnalla.

Arvosana: 
 
(Suurin arvosana 5 ankkuria)
 
Ostokset:

Aluksen verovapaa myymälä sijaitsee kannella 7. Kaikki tuotteet on sijoitettu ”yhden katon alle” eli myymälästä löytyy kosmetiikkaa, parfyymit, vaatteita ja perinteiset tax freen tuotteet. Gabriellan Tax Free on siisti ja väljä sekä valikoimaltaan varsin hyvä. Alus noudattaa pääpiirteissään myös suomen lainsäädäntöä ja esimerkiksi olutvaihtoehtoja voi mixailla haluamansa mukaan, koska yksittäisen tölkin hinta on selvästi alle euron. TallinkSiljalla tällainen ei ole mahdollista, koska yksittäisen tölkin hinta vaihtelee 2-3 euron välillä. Kilpailevan yhtiön vastaavalla reitillä on valikoima esimerkiksi vaatteissa huomattavasti laajempi. Toisaalta Viking on merkkien suhteen asteen verran nuorekkaampi, joten valikoima ajaa omalla kohdallani hyvin asiansa.  


Arvosana: 
 
(Suurin arvosana = 5 ankkuria)
Palvelu aluksella:

Aluksen ehdottomia vahvuuksia on ystävällinen palvelu. Aluksella on paljon henkilökuntaa, joka on palvellut sen liikennöinnin aloittamisesta asti. Hyvä palvelu ja tutuksi tullut henkilökunta saa minut palaamaan Gabriellalle aina uudestaan ja uudestaan.

Arvosana:  
(Suurin arvosana = 5 ankkuria)
Aluksen soveltuvuus reitille:
Kuten jo aikaisemmin mainittua, Gabriellan hyttivalikoima on suunniteltu reitille, jossa suurin osa matkustajista aina yöpyy. Näin ollen alus soveltuu parhaiten nykyisistä reiteistä nimenomaan Helsinki-Tukholma liikenteeseen. Mikäli alusta aiotaan kuitenkin käyttää vielä vuosia liikenteessä, pitäisi viihdekonseptia miettiä uudelleen. Erityisesti viikonloppulähdöillä Fun Club jää pieneksi ja on melko käsittämätöntä että entistä discon tilaa käytetään kahvilana. Konseptin uudistaminen vaatisi kuitenkin merkittävää uudelleenrakentamista, joka ei ole varsin odotettavaa.  

Arvosana:
 
Surin arvosana = 5 ankkuria)

Loppuyhteenveto:

Gabriella on suosikkilaivani Helsingin ja Tukholman välisessä liikenteessä. Vaikka Siljan kävelykatu-laivat ovat osin myös mieleeni, Gabriellan ehdottomat vahvuudet ovat henkilökohtainen asiakaspalvelu, maittava ruoka ja hinta-laatusuhteeltaan paremmat hytit. Harmittavaa on todeta, että Viking ei ole vuosien saatossa panostanut kovin paljon Gabriellan yleisiin tiloihin. Kaikki on siistiä, mutta sisaraluksia Amorellaa ja Isabellaa on uusittu huomattavasti paljon enemmän. Odotan jännityksellä mikä on Gabriellan tulevien vuosien kohtalo ja toivon lämpimästi että siihen edelleen panostetaan.
Kokonaisarvosana:
(Suurin arvosana = 5 ankkuria)


Muita kuvia alukselta:

 
Kesäinen ulkokansi 


Kesäinen ulkokansi


Kesäinen ulkokansi
 
Näkymä keulasta

Portaikko

Kannen 8. aula
Kannen 8. arcade 
Uutta kesäkalustusta kesältä 2014
Passoa Deck Bar
Tunnelmointia kannelta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti