09 toukokuuta 2015

Viking Grace

Yleistä aluksesta:


Viking Grace on uusin ja upein itämerellä seilaavista aluksista. Se valmistui tammikuussa 2013 STX Finlandin Pernon telakalta Turusta. Grace on maailman ensimmäinen matkustaja-alus, joka käyttää polttoaineenaan nesteytettyä maakaasua (LNG). Tämä ja aluksen monet muut ratkaisut tekevät siitä yhden maailman ympäristöystävällisimmistä. Alus tankataan päivittäin Tukholman päässä Gracea varten suunnitellulla tankkausaluksella. Alus on saavuttanut jo paljon kotimaista ja kansainvälistä huomiota sen rakennusvaiheessa ja ensimmäisen liikennöintivuotensa aikana. Se on voittanut mm. Baltic Sea Clean Maritime Awards – palkinnon ja Shippax Award 2013 kilpailussa se palkittiin viidessä eri kategoriassa.  Rakennusprojektia seurattiin aktiivisesti sosiaalisessa mediassa ja myös matkustajat pääsivät siihen vaikuttamaan. Lanseerausprojekti palkittiin Vuoden Huiput 2012 gaalassa kultahuippuna sekä digitaalisesta markkinointiviestinnästä että digitaalisesta designista. Ensimmäisenä liikennevuotena aiheutui kohua siitä, että alkoholin tax free myynti lopetettiin viikonloppulähdöillä ensimmäisen illan ajaksi, jotta hyttibileille tulisi loppu. Silloinen toimitusjohtaja Mikael Backman suututti herkimmät sielut varomattomalla lausunnollaan, jossa annettiin ymmärtää, että jos ei ole varaa asioida aluksen baareissa, kannattaa valita jokin muu yhtiö. Lausuntoja korjailtiin Viking Linen toimesta jo heti seuraavana päivänä.

Alus on sisustukseltaan uniikki. Kaikki sen yleiset tilat ovat sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kiven suunnittelemia. Aluksessa on paljon kauniita yksityiskohtia ja selkeä yhtenäinen linja on havaittavissa kaikkialla.  


Viking Grace saapumassa Turkuun


Viking Grace Ruissalosta kuvattuna


Viking Grace lähellä Maarianhaminaa

Hytit:


Aluksen hytit ovat laadukkaita hyttiluokasta riippumatta. Tämä takaa sen, että ei ole välttämätöntä varata luksushyttiä ja silti taso on huomattavasti muita itämerellä liikennöiviä aluksia parempi.

Perinteisiä ”ruotsinlaiva” hyttejä ovat sisähytit Inside Two/Four ja ulkohytit Seaside Two/Four.  Jos matkustaa puolison kanssa, ehdoton suositukseni on parisängyllinen Seaside Double-hytti. Suurin osa niistä on aluksen sivuilla, mutta muutama myös upealla keulanäköalalla (nähtävillä kuvissa). Parivuoteellisia hyttejä löytyy myös ilman ikkunaa (Inside Double). Pientä luksusta saa valitsemalla Premium-hytin. Sen hintaan kuuluu erikoisaamiainen ja muihin hyttiluokkiin lisänä on tarjolla selkeästi isompi merinäköala ja jääkaappi hytissä. Aluksella on myös neljä eri tavoin sisustettua sviittiä. Kuvagalleriastani löytyy kuvia ”Organic” sviitistä, joka sijaitsee kannella kahdeksan. Sen varustukseen kuuluu mm. oma infrapunasauna.

Arvosana:  (Suurin arvosana = 5 ankkuria)





Suite Organic


Suite Organic


Suite Organic


Suite Organic, sauna


Keulassa oleva Seaside Double


Keulassa oleva Seaside Double


Keulassa oleva Seaside Double


Keulassa oleva Seaside Double

Ravintolat:


Perinteinen Buffet-ravintola on Buffet Aurora. olen syönyt buffetissa useamman kerran illallisen ja lounaan ja taso on kumma kyllä vaihdellut aika paljon eri kerroilla. Gracen buffet ei mielestäni ole se kaikkein monipuolisin testaamistani aluksista, mutta ei sitä voi missään tapauksessa huonoksi haukkua. Uutuutena juomapuolella on perinteisen oluen ja viinien lisäksi tarjolla myös siideriä (kuiva omena ja light perry).






Oscar Ala Carte sijaitsee kannen 11 keulassa tarjoten myös kauniit näköalat suoraan merelle. Tarjolla on perinteinen Ala Carte-lista ja ruoka on ollut aina maittavaa. Täällä tarjoillaan aamulla myös erikoisaamiainen.


Frank’s casual dining on uusi konsepti Itämerellä. Sisään tullessa tarjoilijalta saadaan kortti, jonne kaikki ruoat ja juomat rekisteröidään. Tarjolla on salaatteja, pizzaa, pastaa, burgereita ja pihvejä. Myös tästä ravintolasta on henkilökohtaisia kokemuksia ja suositukseksi voisin nostaa kulttimaineeseen nousseen pulled pork-hampurilaisen. Myös pizzat ovat toimivia erityisesti toisen päivän olotilaa ajatellen…  


Jos haluaa syödä edullisemmin, kannattaa pistäytyä Cafe Sweat & Saltyssä. Tarjolla on myös lämmintä ruokaa, josta maksetaan painon mukaan. Yleisimmin tarjoamassa on mm. lihapullia, lohta, broileria ja leivitettyjä possun pihvejä.

Arvosana:  (Suurin arvosana = 5 ankkuria)


Yöelämä:


Aluksen yöelämän sydän on kaksikerroksinen yökerho Club Vogue. Se on tyylikkäästi sisustettu ja äänentoisto on huippuluokkaa. Osin tilaratkaisulta olisi voinut odottaa enemmänkin. Esimerkiksi yläkerrasta näkymä lavalle ja tanssilattialle on hyvin rajattu. Myös baarit pääsevät viikonloppulähdöllä herkästi ruuhkautumaan. Kannattaa tulla siis ajoissa paikalle, mikäli mielii suosikkiartistinsa läheltä nähdä.






Ennen Vogueen menoa kannattaa pistäytyä Ala Carten yhteydessä olevaan shampanjabaariin. Sieltä voi ihailla laivan lipumista saaristossa ja nauttia yhden suuntaa antavan kuohuvan juoman.


Rockmore Bar toimii laivan pubina. Alkuillasta tarjolla on trubaduuri ja useimmiten loppuillasta tilaa hyödynnetään discona. Itse en jää perinteisempää ruotsinlaiva discoa kaipaamaan, mutta olen kuullut monille olevan pettymyksen, että sellaista ei enää ole. Pubissa on hyvä erikoisolut valikoima ja voin suositella lämpimästi laivan omaa Rockmore- nimikko-olutta. Vinkkinä myös, että oluita voi ostaa kotiinviemisenä tax free hintaan.

Perinteisempänä tanssipaikkana toimii Retro bar. On todella loistavaa, että humppa-osasto on saatu eristettyä tänne, jotta Club Vogue pysyy hieman menevämpänä konseptina. Retrossa lauletaan karaokea ja paluumatkalla on myös risteilyn kohokohta eli legendaarinen bingo.


Arvosana:  (Suurin arvosana = 5 ankkuria)


Viihde:

Gracen viihdetarjonta on kiistatta Itämeren aluksista monipuolisin. Olisin vahvasti kuvitellut, että TallinkSilja hyökkäisi Turun linjalla vahvalla viihteellä Gracea vastaan, mutta täysin toisin kävi. Gracen alkuviikon lähdöillä keskitytään iskelmällisempään menoon ja torstaista-lauantaihin Club Voguen täyttää eturivin artistit ja bändit. Tähän mennessä on nähty jo mm. Pandora, E-Type, Jenni Vartiainen, Egotrippi, Sanni, Haloo Helsinki, Pariisin Kevät, JVG, Elastinen ja monia muita tunnettuja nimiä. Viikonloppulähdöillä on lisäksi yleensä kaksi orkesteria: alkuillan kansainvälinen houdeband ja loppuillasta kotimainen tai Ruotsalainen bilebändi. Teemaviikkojen aikaan tarjolla on myös show-esityksiä. Kevään produktioiden listalla on mm. Rock The Ballet 2. Arkilähdöillä Club Voguen lavalla esitellään myös laivan päällystä ja viihdetiimi. Heinäkuussa viihteeseen ei satsata niin paljon ja huippunimiä ei ole tiedossa.



Arvosana:  (Suurin arvosana = 5 ankkuria)


Ostokset:

Gracen Tax Free-myymälä on itämeren suurimpia ja kilpailee samassa sarjassa Silja Serenaden myymälöiden kanssa. Kaikki tuotteet löytyvät saman myymälän sisältä. Sisääntultaessa ensimmäisenä vastassa on parfyymit ja kosmetiikka.  Tämän jälkeen valikoimassa on vaatteita, joskaan valikoima ei ole mitenkään erityisen suuri. Tämän jälkeen alkoholille, savukkeille, nuuskalle ja makeisille on valtavasti tilaa. Osa tuotteista on sijoiteltu myymälään shop in shop-tyylillä niin, että tuotteilla on oma alueensa.

Viron liikenteeseen nähden bulkkituotteet kuten oluet, siiderit ja lonkerot ovat luonnollisesti kalliita. Myöskään limua ja karkkia ei kannata tänä päivänä tax free-linjoilta raahata. Edullisinta on kosmetiikkaosaton valikoima, laatumerkit väkevien juomien osalta ja tietysti nuuska. Vuoden 2014 alun hintatason mukaan nuuska maksaa Vikingillä noin 34 €/torni ja Siljan aluksilla merkistä riippuen n. 40 €/torni. Siinä on merkittävä ero kun ostaa suurempia määriä. Lisäksi aikaisemmin vinkkasinkin, että oluen ystävä käy ostamassa pubin puolelta erikoisoluita mukaan tax free hintaan.

Gracella pätee viikonloppuisin edelleen tuo rauhoittava sääntö: ensimmäisenä iltana on tax freestä alkoholia risteilymatkustajan turha hamuta.




Arvosana:  (Suurin arvosana = 5 ankkuria)



Hyvän olon palvelut:

Aluksella on oma Spa-osasto. Sinne kannattaa varata sisäänpääsy jo ennakkoon koska, erityisesti viikonloppuisin se on hyvin suosittu. Spa-osastolla on poreammeet merinäköalalla. Lisäksi on tarjolla perinteisen saunan lisäksi myös esimerkiksi höyrysauna. Osaston erikoisuus on lumiluola, jossa voi käydä vilvoittelemassa. Halutessaan voi myös käydä nauttimassa erilaisista hoidoista. Spa osastolla ainakin miesten sauna on turhan pieni ja sinne kertyy helposti ruuhkaa. Muutenkin koko osasto on aika tukkoinen. Vaihtoehtona ruuhkalle on oma yksityinen saunakabinetti. Siellä on oma poreamme ja sauna upealla merinäköalalla. Hinta on n. 190 €/ 1,5h



Arvosana:  (Suurin arvosana = 5 ankkuria)


Palvelu aluksella:

Aluksella on ystävällinen Suomalainen henkilökunta ja tähän mennessä palveluun ei ole ollut moittimista. Laiva on tähän mennessä ollut melko täysi, joten kovin henkilökohtaiselta tuntuvaa palvelua on vaikeaa saada. Baareissa on valikoimassa eksoottisempiakin drinkkejä ja on mukava huomata, että ne oikeasti valmistetaan huolella. Kuitenkin illan kiireisimpinä tunteina baarit saattavat ruuhkautua ja palvelua saa odottaa turhankin kauan.

Arvosana:  (Suurin arvosana = 5 ankkuria)


Aluksen soveltuvuus reitille:
Alus on nimenomaisesti suunniteltu Turun reitille ja sopii siihen mielestäni erinomaisesti. Grace on mielestäni kiistatta paras Turun-linjan laiva. Meri on läsnä kaikkialla suurien ikkunoiden välityksellä. Kesällä ulos rakentuvat ainutlaatuiset kesäkannet. Miellyttävin on Club Voguen takana oleva kesäkansi, jonne tuuli ei pääse pahasti vaikuttamaan. Päivällä voi istahtaa ottamaan aurinkoa lounge-musan soidessa taustalla. Kesäterassi on auki myöhään yöhän lämpiminä kesäöinä jos sää sen sallii.



Kuuminta biletystä ei kannata Gracelta lähteä hakemaan. Enemmän rentoa ja mukavaa meininkiä hyvässä seurassa ilman totaalista ”naulat päähän” asennetta.

Arvosana:  (Suurin arvosana = 5 ankkuria)


Loppuyhteenveto:

Viking Grace on tällä hetkellä paras tapa ottaa vuorokauden irtiotto arjesta, jos ei kaipaa maissakäyntiä. Useammankin käyntikerran jälkeen löytää uusia kulmia ja juttuja, mitä ei ole aikaisemmin huomannut. Kannattaa selailla viihdekalenteria ja lähteä vaikka oman suosikkiartistinsa aikaan risteilylle. On tärkeää, että kuherrusvuosien jälkeen konseptia tajuttaisiin myös uudistaa, jotta alus pysyy pitkään laadukkaana ja mielenkiintoisena.

Kokonaisarvosana  (Suurin arvosana = 5 ankkuria)








2 kommenttia:

  1. Olin tuola jokin aika sit ja toi on ihan paras laiva! <3

    VastaaPoista
  2. Saunas are wonderful. Concur with you. Great for system and soul.     saunajournal.com

    VastaaPoista